Leefomgeving voor larven en kevers
Terraria
Voor het houden van kevers gebruik ik uiteraard terraria, zodat je deze bijzondere dieren goed kunt zien en bewonderen. Ik heb verschillende terraria, elk voor een ander doel. Zo staan er in de woonkamer enkele kleinere terraria van 33 cm (l) x 35 cm (b) x 31 cm (h), die perfect passen in een Ikea kast, waardoor ik dagelijks van de kevers kan genieten. Voor beurzen gebruik ik terraria die wat minder diep zijn, zodat de kevers beter zichtbaar zijn voor het publiek. Deze hebben afmetingen van 50 cm (l) x 20 cm (b) x 46,5 cm (h). Daarnaast heb ik ook een groot terrarium van 80 cm (l) x 40 cm (b) x 80 cm (h), groot genoeg voor de kevers om te vliegen, wat altijd een mooi gezicht is.
De achterwanden van mijn terraria zijn gemaakt van polystyreenplaten, bedekt met tegellijm en een afdeklaag van terrariumzand, afgewerkt met kleurloze lak. Zo kunnen de kevers (en larven in het substraat) de achterwand niet beschadigen. Voorheen had ik kurken achterwanden, maar die moest ik om de paar jaar vervangen. Dit is nu verleden tijd.
Op de bodem ligt ongeveer 15 cm substraat, bestaande uit gewone potgrond gemengd met fijngemalen eikenbladeren. Ook gebruik ik tegenwoordig flake soil als substraat, waardoor net uitgekomen larven direct toegang hebben tot voedsel. Beide soorten substraat bieden goede omstandigheden voor eitjes en jonge larven. Wil je de larven langer in het substraat laten zitten, zorg dan dat het hoofdzakelijk uit fijngemalen bladeren en/of flake soil bestaat. Vergeet ook niet voldoende takken toe te voegen, zodat de kevers kunnen klimmen.

Licht
De meeste kwekers adviseren om 12 tot 15 uur licht per dag in het terrarium te laten schijnen, maar wat er gebeurt als je de kevers korter of langer licht geeft, wordt vaak niet besproken. Zelf zorg ik voor ongeveer 14 uur licht per dag. Hiervoor gebruik ik twee GU10 LED-lampen met een lichtsterkte van 200 tot 400 Lumen, wat prima werkt in mijn terrarium van 80 cm x 40 cm x 80 cm. Direct zonlicht is niet nodig en kan zelfs schadelijk zijn, omdat het de temperatuur in het terrarium sterk kan verhogen, wat de kevers kan schaden.
Temperatuur
De temperatuur in het terrarium moet tussen de 20 °C en 30 °C liggen. Bij een iets hogere temperatuur zijn de meeste keversoorten actiever, wat het gedrag interessanter maakt. Zoals eerder genoemd, is het voldoende om één of twee LED-lampen van maximaal 400 Lumen te gebruiken om de juiste temperatuur te behouden. Het is echter niet aan te raden om warmtematten te gebruiken, omdat deze het substraat kunnen uitdrogen. ‘s Nachts mag de temperatuur zakken tot ongeveer 18 °C, wat een normale kamertemperatuur is.
Substraat
Er zijn verschillende “recepten” voor het maken van substraat en je vindt deze op verschillende websites. Hoewel sommige kwekers minimaal 10 cm substraat aanbevelen voor het afzetten van eitjes, heb ik gemerkt dat zelfs in minder substraat eitjes vaak succesvol worden afgezet. De basis van goed substraat bestaat uit een mix van rotte bladeren en witrothout. Eiken- en beukenbladeren zijn het meest geschikt, hoewel andere soorten ook gebruikt kunnen worden. Voor witrothout geldt hetzelfde, waarbij voornamelijk eiken- en beukenhout gebruikt wordt.
De meeste soorten uit de onderfamilie Cetoniinae hebben geen hout nodig, maar bijvoorbeeld de Lucanidae wel. Uit ervaring weet ik dat de larven van de Dicronorrhina derbyana witrothout nodig hebben om te kunnen verpoppen. Voor grotere larven (L2 en L3) wordt geadviseerd om eiwitten toe te voegen aan het substraat. Het makkelijkst is het om zijderupsenpoeder te gebruiken, omdat dit niet beschimmelt en eenvoudig te doseren is. Kattenbrokken kunnen ook als eiwitbron dienen, maar moeten om de dag worden vervangen om schimmelvorming te voorkomen. Ze trekken ook vaak mijten aan.
Het substraat moet licht vochtig blijven, maar niet doorweekt. Als het substraat te droog wordt, drogen de eitjes uit en komen er geen larven. Is het substraat grotendeels gevuld met uitwerpselen, dan is het tijd om het te verversen. Om zoveel mogelijk larven te krijgen, kun je het substraat enkele weken op een warme plaats bewaren, zodat achtergebleven eitjes kunnen uitkomen. Daarna kun je de jonge larven voorzichtig overzetten naar een bakje met vers substraat. Verzamel je bladeren en hout uit het bos, zorg er dan voor dat er zo min mogelijk dennennaalden in het substraat terechtkomen. Deze maken de bodem te zuur voor de larven. Vermijd ook pesticiden in het substraat, omdat deze schadelijk zijn voor de larven.
Larven
Larven zullen vaak voor het eerst verschijnen in het terrarium zelf. Je kunt ze daar laten zitten en met voldoende substraat de volledige cyclus laten doorlopen. Hoewel het niet strikt noodzakelijk is, kan het handig zijn om plastic bakken te gebruiken voor het opkweken van larven. Dit maakt het gemakkelijker om het substraat te vervangen wanneer het grotendeels opgegeten is. Bovendien kun je zo beter in de gaten houden hoe de larven zich ontwikkelen en of er eventueel uitval is.
