Leefomgeving voor larven en kevers
Terrarium
Voor het houden van kevers heb je uiteraard een terrarium nodig. Het is in wezen niet nodig, maar wel erg handig om een paar plastic bakken te hebben waar de larven in opgekweekt kunnen worden. Ik gebruik een groot terrarium van 80 cm lang, 40 cm breed en 80 cm hoog. Door de hoogte kunnen de kevers ook vliegen, wat het erg aantrekkelijk maakt om naar te kijken. De achterwand is van kurk, zodat de kevers er tegenaan kunnen klimmen. Op de bodem ligt ongeveer 10 cm substraat, voornamelijk gewone potaarde met een beetje fijngemalen eikenbladeren er door heen. Op die manier zijn de eitjes en jonge larven goed te vinden. Wil je de larven langer laten zitten in het substraat, zorg dat dat het substraat voornamelijk uit fijngemalen bladeren bestaat. Op het substraat moeten voldoende takken staan, zodat de kevers kunnen klimmen.
Licht
De meeste kwekers adviseren om 12 tot 15 uur licht per dag in het terrarium te laten schijnen. Nooit wordt echter vermeld wat er gebeurt als je de kevers minder lang (of langer) licht geeft. Ik zorg voor ongeveer 14 uur licht per dag. Daarvoor gebruik ik twee GU10 LED-lampen van 200 Lumen tot 400 Lumen in een terrarium van 80 cm x 40 cm x 80 cm. Dit is voldoende licht. Direct zonlicht is niet echt nodig en teveel direct zonlicht kan de temperatuur in het terrarium fors doen oplopen waardoor de kevers het moeilijk krijgen of zelfs doodgaan.
Temperatuur
De temperatuur in het terrarium moet tussen de 20 °C en 30 °C liggen. Bij een wat hogere temperatuur zijn de meeste keversoorten wat actiever en dat is dus leuker. Zoals al hierboven vermeld heb je genoeg warmte in je terrarium door een of twee LED-lampen van maximaal 400 Lumen. Het is niet aan te bevelen om bijvoorbeeld warmtematten in je terrarium te leggen, omdat dan het substraat uitdroogt. De temperatuur mag ‘s nachts zakken tot ongeveer 15 °C, wat een normale nachttemperatuur in huis is.
Substraat
De verschillende kwekers gebruiken verschillende “recepten” voor het maken van bodemsubstraat. Op de verschillende websites kan je de verschillen vinden. Er zou minimaal 10 cm substraat nodig zijn voor het afzetten van eitjes. Mijn ervaring is echter dat ook in veel minder substraat eitjes afgezet worden. De basiscomponenten van goed substraat voor het afzetten van eieren en het opkweken van larven is een combinatie van rotte bladeren en witrothout. Voor de bladeren worden hoofdzakelijk eiken- en beukenbladeren gebruikt, hoewel andere soorten ook wel gebruikt worden. Voor witrothout geldt dat er ook voornamelijk eiken- en beukenhout gebruikt wordt. De meeste soorten van de onderfamilie Cetoniinae hebben geen hout nodig, maar andere geslachten (bv Lucanidae) hebben dat absoluut nodig. Uit eigen ervaring is gebleken dat larven van Dicronorrhina derbyana witrothout in het substraat nodig hebben om te kunnen verpoppen. Voor wat grotere soorten wordt geadviseerd om eiwitten aan het substraat toe te voegen, voornamelijk bij latere stadia (L2 en L3) van de larven. Het gemakkelijkst is het om zijderupsenpoeder te gebruiken. Dat beschimmelt niet en is handig te doseren in het substraat. Ook worden wel kattenbrokken gebruikt als eiwitbron. Deze moeten op het substraat geplaatst worden en om de dag ververst worden, omdat ze gaan beschimmelen. Kattenbrokken trekken bovendien ook mijten aan.
Het substraat zorgt ervoor dat er vocht vastgehouden wordt. Zorg er voor dat het substraat licht vochtig is, maar niet kletsnat. Als het substraat te droog wordt drogen de eitjes uit en krijg je dus geen larven. Als het substraat grotendeels uit uitwerpselen gaan bestaan (als het lijkt of er meer aarde dan blad in zit), dan wordt het tijd om het substraat te verversen. Als je zoveel mogelijk larven wilt hebben moet je het substraat dan nog wel een aantal weken op een verwarmde plaats bewaren, zodat eitjes in het substraat kunnen uitkomen. Na die tijd kan je de kleine larven uit het substraat halen en in een bakje met beter substraat doen. De bladeren en het hout kan je uit het bos halen. Wel moet je er voor zorgen dat er geen dennennaalden in het substraat zitten. Deze zorgen voor een zure bodem en daar houden de larven niet van. Zorg er wel voor dat er geen pesticiden in het substraat zitten, want daar kunnen je larven uiteraard ook niet tegen. Eilegsubstraat is een zeer goede bodem voor kevers om eitjes in af te zetten en de eitjes te laten uitkomen.